Mobiliteit, neem zelf het heft in handen, zoals Colruyt doet| Moooby.be

Zit het jou en je medewerkers hoog, die steeds terugkerende mobiliteitsstress? Dat dagelijks te laat én vol stress op het werk verschijnen of op vergaderingen buitenshuis? We geven je meteen deze gouden tip mee. Heb je problemen met mobiliteit, neem zelf het heft in handen. Wacht niet tot iemand – overheid of andere instanties – die mobiliteitsproblemen aanpakt voor jou. Maar begin bij jezelf of bij je eigen bedrijf. Moooby helpt je daar graag bij met advies, begeleiding én oplossingen. Met alle deskundigheid die we in ons hebben werkt Moooby aan een mentaliteitsverandering op het vlak van mobiliteit en bereiden we de toekomst voor.

Sign for my future, zalige campagne trouwens

Met genoegen kijken we naar een initiatief als Sign for my future. Daarmee doet een groep CEO’s van grote Belgische bedrijven een oproep om meer inspanningen te leveren voor het klimaat. Volgens ons dé enige manier om zaken in beweging te krijgen. Want als je moet wachten op de politiek, dan blijf je wachten, en ondertussen raakt het probleem maar niet opgelost. Een van de CEO’s is Jef Colruyt, en van hem hadden we niet minder verwacht. Want initiatief nemen en zelf de handen uit de mouwen steken typeert hem en zijn groep. Colruyt neemt al jaren maatregelen om de mobiliteit van zijn medewerkers te verhogen en doet dat volledig op eigen initiatief. Daarmee draagt het niet zijn steentje, maar wel zijn rots bij tot het milieu. De groep maakt het volgende advies al tijden lang concreet: mobiliteit, neem zelf het heft in handen. Lees hieronder wat de Colruyt-groep concreet doet om zijn CO2-uitstoot te reduceren.

Mobiliteit, neem zelf het heft in handen, zoals Colruyt al jaren doet

Al in 2008 stelde Colruyt zich het doel om tegen 2020 zijn CO2-uitstoot met 20% te verminderen. En wat blijkt? Het ziet ernaar uit dat ze zelfs 35% minder uitstoot zullen noteren. De groep heeft niet gewacht op de politiek maar heeft zelf het heft in eigen handen genomen. Daar hoort een serieus kostenplaatje bij, maar dat is een keuze die de groep heel bewust heeft gemaakt. Zo investeerden ze 30 miljoen euro om hun winkels klimaatvriendelijker te maken. Ook op het vlak van mobiliteit is Colruyt een prachtvoorbeeld. Hun ruim 29.000 medewerkers leggen op een gemiddelde weekdag samen zo’n miljoen kilometer af. Eén op de vier laat zijn auto thuis staan, fietst naar het werk, neemt het openbaar vervoer of doet aan carpooling. Weet je hoeveel autokilometers ze daarmee jaarlijks vermijden? 42 miljoen! En dat is een massa! 

Duurzamer naar het werk

Waarom Colruyt erin slaagt zo’n succes te boeken op het vlak van duurzame mobiliteit? Omdat ze het heft in eigen handen nemen. Omdat ze zelf maatregelen nemen om de medewerkersmobiliteit zo duurzaam mogelijk te maken. Daarbij huldigen ze de principes verminderen, verschuiven, verschonen. De afgelegde kilometers per dag verminderen ze door carpooling of door een verschuiving van auto naar fiets of openbaar vervoer. Verschonen is een andere optie: een wagen op elektriciteit, CNG of waterstof stoot heel wat minder uit dan hun tegenpolen op diesel en benzine. Colruyt gaat in dit alles voor een triple win en probeert met elke maatregel winst te genereren voor maatschappij, bedrijf én medewerker. 

Mobiliteitsoplossingen? Colruyt doktert ze zelf uit

Colruyt neemt zelf het heft in handen op het vlak van mobiliteit. De groep stimuleert zijn medewerkers om duurzamer naar het werk te komen en beloont ze met specifieke en persoonlijke voordelen. En die strategie werkt. Zo lanceerde Colruyt nu al meer dan tien jaar geleden een Bike2Work-programma, alweer op eigen initiatief. Werknemers krijgen een bedrijfsfiets, fietsvergoeding, regenjas, helm, fluohesje en herstelkit. Pendelaars krijgen een pendel- of plooifiets om de afstand van bushalte of station naar het werk te overbruggen. De nodige fietsreparaties krijgen ze er gratis bij. Wie meer dan 7 km fietst kan een elektrische fiets krijgen. Wie nog verder woont kan een klassieke of elektrische scooter kopen tegen verminderde prijs.

En al die initiatieven lonen. Bijna 1.500 medewerkers pendelen met het openbaar vervoer en krijgen hun kosten volledig terugbetaald. Hun levenskwaliteit ligt meteen een pak hoger: gedaan met aanschuiven in de file, ondertussen wat lezen of surfen, geen of minder CO2 uitstoten.

Waaier aan mogelijkheden

1.865 van de Colruyt-medewerkers doen aan carpooling en rijden gezellig én goedkoper samen met collega’s naar het werk. Waar het kan, krijgen ze aparte parkeerplaatsen vlak bij de ingang van hun kantoor. Via de carpooldatabase is het vinden van een carpoolpartner een fluitje van een cent. En wat dacht je van de Colruyt-kantoorbus? 28 medewerkers rijden er dagelijks mee van Gent naar hun werk in Halle. Werken ze op de bus, dan telt dat als betaalde tijd. Colruyt blijft de autogebruikers sensibiliseren om duurzamer naar het werk te komen. Zo kan iedereen met de voordeelcalculator berekenen hoeveel ze (fiscaal) besparen als ze kiezen voor duurzame mobiliteit. Er zijn uiteraard firmawagens, maar de helft ervan rijdt op CNG, en dat is heel wat schoner dan diesel of benzine. Een bedrijfswagen combineert trouwens perfect met een gratis bedrijfsfiets of abonnement voor het openbaar vervoer, volgens Colruyt.

Dat wil Moooby ook doen en zijn

Moooby – inderdaad, met drie o’s – biedt bedrijven andere en gevarieerde mobiliteitsoplossingen. De tijd is rijp, het draagvlak om de mobiliteit duurzamer, gezonder en milieuvriendelijker aan te pakken is groter dan ooit. Bovendien is het aanbieden van een mobiliteitsoplossing een belangrijk voordeel in de War for Talent. Die zo schaarse goede werknemers, die goudklompjes, dat menselijk kapitaal moet je vertroetelen en verwennen! En hoe doe je dat beter dan hen een fantastisch mobiliteitsplan aan te bieden?

Je lost hun dagelijks terugkerende mobiliteitsstress op en maakt hen zielsgelukkig. Bied hen een auto aan als ze dat willen, maar laat hen het type kiezen. Bied hen een bedrijfsfiets aan en laat hen ook hier hun goesting doen. Laat hen een fiets kiezen die ze echt mooi en leuk vinden, in een kleur die hen aanspreekt, in een vorm die ze aantrekkelijk vinden. Succes gegarandeerd! Andere mogelijkheden? Geef ze een opvouwbare step of elektrische scooter in de auto om makkelijker de binnenstad in te kunnen en tijdig op vergaderingen te zijn. Het aantal mogelijkheden is immens…

Moooby luistert naar mobiliteitsnoden en biedt oplossingen

Wij van Moooby luisteren naar de mobiliteitsnoden in je bedrijf, brengen de oplossingen in kaart en stellen een mobiliteitsplan op. We zetten je met plezier op weg. Geven je advies, begeleiden je van punt a naar punt z, indien gewenst ook op het vlak van fiscale en sociale wetgeving. Maar vooral streven we ernaar je een totaaloplossing te bieden voor je mobiliteitsvraagstuk. Noem ons gerust de Colruyt onder de mobiliteitsdienstverleners. Dat beschouwen we als een compliment. Vooral in het licht van de superoplossingen van Colruyt die je hierboven vindt.

Kunnen we jou ook helpen?

Neem gerust contact met ons op. Dat kan via het antwoordformulier op onze website, maar ook via e-mail. Zeker doen. Je krijgt heel vlug én enthousiaste reactie, dat garanderen we je.

 

Benieuwd naar de potentiële impact van nieuwe mobiliteit op uw bedrijf?

Contacteer ons

Mobiliteit is veranderd
Bent u mee?