Klaar om alles uit het nieuwe mobiliteitsbudget te halen? - Moooby

 

Het komt eraan! Het veelbesproken en lang verwachte mobiliteitsbudget treedt in voege vanaf 1 maart 2019. Wat houdt het mobiliteitsbudget in voor werknemer én werkgever? Dat leggen we hieronder nog even kort uit. Volgens ons zal de nieuwe aanpak veel positieve verandering teweegbrengen. Wij van Moooby – inderdaad, met 3 o’s – kijken alvast uit naar een duurzamer verplaatsingsgedrag. Misschien komt het er nu eens écht van. Mentaliteitswijzigingen zijn immers vaak het gevolg van wijzigingen in de portemonnee.

Wat houdt het mobiliteitsbudget in?

Ben je werknemer en heb je een bedrijfswagen? Dan krijg je vanaf 1 maart 2019 een persoonsgebonden mobiliteitsbudget waarmee je zelf kiest met welk vervoersmiddel, of een combinatie ervan, je het vlotst en het meest milieuvriendelijk naar het werk komt. Hoe groot dat mobiliteitsbudget zal zijn? Dat is afhankelijk van de reële jaarlijkse werkgeverskost van je bedrijfswagen. Het woordje kiezen is in deze heel belangrijk. Het hele principe is gebaseerd op een dubbele keuzevrijheid, zowel van de kant van de werknemer als werkgever.

  • Als werkgever beslis je zelf of je overgaat tot een mobiliteitsbudget.
  • Als werknemer beslis je vervolgens of je al dan niet op dat aanbod ingaat.

 Zeg je als werknemer ja? Dan kies je een tweede keer

Aanvaard je als werknemer het persoonsgebonden mobiliteitsbudget? Dan maak je opnieuw een keuze uit een van de volgende drie pijlers. Elk heeft zijn eigen sociale en fiscale gevolgen.

1.       Je kiest een milieuvriendelijke bedrijfswagen

Milieuvriendelijk wil zeggen dat de wagen een maximale CO2-uitstoot heeft van 95 gr/km. Let wel, deze norm geldt pas vanaf 2021. Stap je vroeger in, dan gelden de overgangsnormen 105 gr/km en 100 gr/km. De gewone sociale en fiscale behandeling voor bedrijfswagens blijft van tel.

2.       Je kiest voor duurzame vervoermiddelen en -diensten

Je maakt bijvoorbeeld gebruik van het openbaar vervoer, de fiets (met bijbehorende fietsvergoeding), carpooling, deelsystemen voor auto’s en fietsen … Het voordeel hierbij? Op het bedrag dat je uitgeeft hoef je geen sociale zekerheid en belastingen te betalen.

3.       Je kiest voor een restsaldo in cash

Stel dat je te veel mobiliteitsbudget hebt. Je hebt dus niet alles opgesoupeerd in de eerste twee pijlers. Dan ben je bij de gelukkigen en ontvang je de overschot in cash op het einde van het kalenderjaar. Het voordeel hierbij? Op dit bedrag hoef je geen belasting te betalen. Je betaalt wel een bijdrage van 38,07% voor de sociale zekerheid, maar zo bouw je bijkomende socialezekerheidsrechten op.

Wat zijn de gevolgen voor de werkgever?

Als werkgever kan je kiezen uit twee initiatieven:

  • het mobiliteitsbudget en de aangepaste versie van de mobiliteitsvergoeding,
  • of cash for car.

Lijkt het je moeilijk?

We geven het grif toe, de regelgeving over allerhande mobiliteitsgerelateerde diensten is nieuw en kan daardoor ingewikkeld en complex lijken. Wat houdt het mobiliteitsbudget in? Wat wordt van je verwacht als werkgever? Hoe pak je het allemaal aan? Moooby is er om je te helpen en te begeleiden met advies én duurzame, maar vooral innovatieve mobiliteitsoplossingen. We analyseren jouw huidige bedrijfs- en mobiliteitssituatie, helpen je een mobiliteitsplan op te stellen voor je werknemers zodat ze vlot, stressvrij én met de glimlach op het werk verschijnen. Het kan hun creativiteit en productiviteit alleen maar ten goede komen.

Neem gerust contact met het Moooby-team op. Dan gaan we eens gezellig rond de tafel zitten.

 

Benieuwd naar de potentiële impact van nieuwe mobiliteit op uw bedrijf?

Contacteer ons

Mobiliteit is veranderd
Bent u mee?